Харчування

Харчування дітей – надзвичайно важлива проблема будь якого суспільства, і в цьому не можна не погодитися. Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей, які виховуються у НВК та гімназії «Просперітас». Вірно організоване харчування підростаючого покоління має велике значення для нормального фізичного та розумового розвитку дитини, тому що саме в перші роки життя формуються життєво важливі системи організму.

Організація харчування в дошкільному закладі – це чітко регламентований процес, що регулюється чинними законодавчими нормами. Основні із цих норм викладено в Законі України «Про охорону дитинства» від 26.04 2001 р. №2402-ІІІ, Законі України «Про дошкільну освіту», Законі України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення, постанові Кабміну «Порядок медичного обслуговування дітей у ДНЗ, наказі МОЗ України і МОН України «Про удосконалення організації медичного обслуговування дітей у ДНЗ «Положенням про медичний кабінет ДНЗ», інструктивно-методичних рекомендаціях щодо організації фізкультурно-оздоровчої роботи в ДНЗ, документах щодо організації харчування «Про запровадження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», наказі «Про порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах», Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах (зі змінами).

У закладі постійно здійснюється контроль за харчуванням дітей, станом їхнього здоров’я, систематично аналізуються перелічені показники і відповідно до цього проводиться корекція харчування.  З метою інформування батьків про страви, які отримує дитина кожного дня, щотижня вивішується меню.

Режим харчування залежить від режиму роботи навчального закладу. Їжа видається дітям у  визначений час- по графіку. Для дитячого садочку та 1-4 класів п’яти разове харчування, для гімназії тричі на день. Протягом року діти вживають свіжі фрукти та овочі. Для організації оптимального питного режиму в закладі стоять кулери з артезіанською водою яку діти п’ють за індивідуальною потребою. Кип’ячену воду  після охолодження до кімнатної температури дають діткам дитячого садочку

При організації харчування необхідно додержуватися принципів наступності, єдності вимог у дошкільному навчальному закладі і в родині. Питання раціонального харчування дітей включаємо у тематику батьківських зборів, консультацій для батьків, висвітлюємо в інформаційних куточках.   З метою попередження захворюваності гострими кишковими інфекціями та харчових отруєнь дітей суворо забороняється приносити у дошкільний навчальний заклад кремові вироби (торти, тістечка), морозиво, напої, у тому числі солодкі газовані.

Раціональне харчування в НВК та гімназії «Просперітас» передбачає обов’язкове складання меню. Примірне двотижневе меню складається на весняно-літній і осінньо-зимовий періоди року та погоджується з територіальною установою державної санітарно-епідеміологічної служби і затверджується керівником навчального закладу.

Щодня залишаються добові проби кожної страви раціону. Добова проба страв є показником якості роботи кухарів закладу. Тому її відбирає кухар з казана у присутності медпрацівника. Проби відбирають в об’ємі порцій для дітей молодшої вікової групи, зберігають в харчоблоці у холодильнику при температурі +4 -+8 С. Проби страв кожного прийому їжі зберігаються протягом доби до закінчення аналогічного прийому їжі наступного дня, наприклад, сніданок – до закінчення сніданку наступного дня, обід – до закінчення обіду наступного дня тощо.

Харчування –важливий чинник для підтримки здоров’я дитини. Харчування має бути не лише смачним, а і здоровим. Здорове харчування це не лише правильна кількість їжі, а і її хімічний склад, режим прийому їжі, правильне поєднання продуктів.

ЗАПИСАТИСЯ НА ЕКСКУРСІЮ

Інвестиції в успішне майбутнє починаються в «Просперітас»