телефон
(050) 307-33-17
Електронний щоденник

Харчування

Харчування дітей – надзвичайно важлива проблема будь-якого суспільства, і з цим не можна не погодитись. Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту та розвитку дітей, які виховуються в НВК та гімназії «Просперітас». Правильно організоване харчування має велике значення для нормального фізичного та розумового розвитку дитини, тому що саме в перші роки життя формуються життєво важливі системи організму.

Організація харчування в дошкільному закладі – це чітко регламентований процес, що регулюється чинними законодавчими нормами. Основні з цих норм викладено в Законі України «Про охорону дитинства» від 26.04. 2001 р. №2402-ІІІ, Законі України «Про дошкільну освіту», Законі України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення, постанові Кабміну «Порядок медичного обслуговування дітей у ДНЗ, наказі МОЗ України і МОН України «Про удосконалення організації медичного обслуговування дітей у ДНЗ «Положенням про медичний кабінет ДНЗ», інструктивно-методичних рекомендаціях щодо організації фізкультурно-оздоровчої роботи в ДНЗ, документах щодо організації харчування «Про запровадження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», наказі «Про порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах», Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах (зі змінами).

У закладі постійно здійснюється контроль за харчуванням дітей, станом їхнього здоров’я, систематично аналізуються перелічені показники й відповідно до цього проводиться корекція харчування. З метою інформування батьків про страви, які отримує дитина кожного дня, щотижня вивішується меню.

Режим харчування залежить від режиму роботи навчального закладу. Їжа видається дітям у визначений час за графіком. Для дитячого садочку та 1-4 класів – п’ятиразове харчування, для гімназії – тричі на день. Протягом року діти вживають свіжі фрукти та овочі. Для організації оптимального питного режиму в закладі стоять кулери з артезіанською водою, яку діти п’ють за індивідуальною потребою. Кип’ячену воду після охолодження до кімнатної температури дають діткам дитячого садочку.

При організації харчування необхідно дотримуватися принципів наступності, єдності вимог у дошкільному навчальному закладі та в родині. Питання раціонального харчування дітей включаємо в тематику батьківських зборів, консультацій для батьків, висвітлюємо в інформаційних куточках. З метою попередження захворюваності на гострі кишкові інфекції та харчових отруєнь дітей суворо забороняється приносити в дошкільний навчальний заклад кремові вироби (торти, тістечка), морозиво, напої, у тому числі солодкі газовані.

Раціональне харчування в НВК та гімназії «Просперітас» передбачає обов’язкове складання меню. Орієнтовне двотижневе меню складається на весняно-літній та осінньо-зимовий періоди року та узгоджується з територіальною установою державної санітарно-епідеміологічної служби й затверджується керівником навчального закладу.

Щодня залишаються добові проби кожної страви раціону. Добова проба страв є показником якості роботи кухарів закладу. Тому її відбирає кухар з казана за присутності медпрацівника. Проби відбирають в об’ємі порцій для дітей молодшої вікової групи, зберігають у харчоблоці в холодильнику при температурі від +4 до +8 С. Проби страв кожного прийому їжі зберігаються протягом доби до закінчення аналогічного прийому їжі наступного дня, наприклад, сніданок – до закінчення сніданку наступного дня, обід – до закінчення обіду наступного дня тощо.

Харчування – важливий чинник для підтримки здоров’я дитини. Харчування має бути не лише смачним, а й здоровим. Здорове харчування – це не лише правильна кількість їжі, а й її хімічний склад, режим прийому їжі, правильне поєднання продуктів.

Нове меню Зображення